عکس اعضا شتابدهنده فردوسی با تیم نوار
«ملاقات»،هم‌نشینی با چهره‌های استارتاپی کشور
21 آذر, 1397
بازدید دکتر سورنا ستاری از شتابدهنده فردوسی
بازدید معاون علمی و فناوری رئیس جمهور از «شتابدهنده کسب و کار فردوسی»
21 آذر, 1397

شرکت‌های خلاق، مشمول مزایای شرکت‌های دانش‌بنیان

صنایع خلاق - شرکت خلاق - اقتصاد خلاق

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اقدام به راه‌اندازی دبیرخانه‌ای برای برنامه توسعه زیست‌بوم شرکت‌های خلاق نموده است تا رشد و گسترش «اقتصاد خلاق» را تسریع نماید. در راستای همین برنامه، شتابدهنده کسب‌وکار فردوسی به عنوان اولین شتابدهنده دانش‌بنیان شرق کشور، به عنوان مَبادی شناسایی و معرفی شرکت‌های خلاق در شرق کشور انتخاب گردید. به منظور درک چارچوب «اقتصاد خلاق»، تعریف کلیدواژه‌های آن ضروری به نظر می‌رسد.

«اقتصاد خلاق» چیست؟

یکی از انواع اقتصادی که در دنیای امروز زیاد مورد توجه کشورهای پیشرفته قرار گرفته است، «اقتصاد خلاق» است. در دنیای مدرن رویکرد سنتی به کسب و کارها منسوخ شده و تا حد زیادی کارایی خود را از دست داده است؛ در عوض آن دسته از کسب و کارها که با بهره گیری از ظرفیت‌های فرهنگی و اجتماعی جوامع فعالیت‌های اقتصادی خود را شکل می‌دهند، اهمیت زیادی یافته‌اند.

«صنایع خلاق» چیست؟

«صنایع خلاق» به صنایعی گفته می‌شود که بر اساس مؤلفه‌های فرهنگ، اجتماع و هنر شکل می‌گیرند و به همین خاطر گاه از آن‌ها با عنوان صنایع فرهنگی نیز یاد می‌شود. اگرچه این دسته از صنایع در کشورهای مختلف بر حسب ظرفیت‌های موجود به صورت بالقوه وجود دارند، اما تنها تعداد محدودی از کشورها توانسته‌اند این ظرفیت‌ها را به سرحد شکوفایی برسانند.

صنایع خلاق از نظر تأثیرگذاری در اقتصاد کشورها و افزایش منابع مالی نقش مهمی را بر عهده دارند. اگرچه نمی‌توان از اهمیت این دسته از صنایع به خاطر تولید ثروت چشم پوشید، اما باید گفت که وجه مهم‌تر صنایع خلاق به خاطر تأثیراتی است که در جامعه زمینه خود می‌گذارند. تعامل سه جانبه فرهنگ، جامعه و اقتصاد در کسب و کارهای خلاق به‌تدریج نه تنها موجب باروری اقتصاد درون زا می‌شود، بلکه الگوهای رفتاری و فکری جامعه را نیز دستخوش تغییراتی قرار می‌دهد.

«شرکت خلاق» چیست؟

به شرکت‌هایی گفته می‌شود که در ارائه محصولات و خدمات جدید، از خلاقیت و نوآوری و مدل های نوین کسب و کار بهره می‌برند؛ با این حال، رشد و توسعه محصولات و خدمات آنها مبتنی بر فناوری پیشرفته‌ای نیست. برای مثال، شرکتی در حوزه صنایع‌دستی نوآور است، اما استانداردهای دانش‌بنیان را ندارد؛ چرا که ماهیت کار این شرکت، فنی نیست. به همین دلیل، این شرکت نوآور در صنایع‌دستی، در دسته شرکت‌های خلاق قرار می‌گیرد.

برنامه توسعه زیست بوم شرکت‌های خلاق شامل چه حوزه‌هایی می‌شود؟

شرکت‌هایی می‌توانند برای ارزیابی در قالب شرکت خلاق درخواست نمایند که در یکی از حوزه‌های زیر فعالیت نموده و سطح متمایزی نسبت به فعالیت‌های مشابه خود داشته باشند:

  1. کسب‌وکارهای دیجیتال و فضای مجازی؛
  2. صنایع دیداری و شنیداری (پویانمایی، فیلم و سینما، موسیقی)؛
  3.  میراث فرهنگی؛
  4. گردشگری و صنایع‌دستی؛
  5.  هنرهای تجسمی و هنرهای نمایشی؛
  6.  بازی، اسباب‌بازی و سرگرمی؛
  7.  طراحی و معماری؛
  8.  نشر، چاپ و کتابخانه؛
  9.  گیاهان دارویی و طب سنتی.

چه کمک‌هایی به شرکت‌های خلاق ارائه می‌شود؟

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به این شرکت‌ها در سه حوزه «توسعه بازار محصولات و خدمات، تسهیل فضای کسب و کار و پشتیبانی مالی و جذب سرمایه» حمایت می‌نماید. حمایتی که نزدیک و هم‌تراز با قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان خواهد بود که از آن جمله می‌توان به معافیت مالیاتی اشاره کرد.

 

موارد حمایت از شرکت های خلاق - صنایع خلاق

 

می‌خواهم برای ثبت شرکت خود به عنوان شرکت خلاق اقدام نمایم، فرآیند آن چگونه است؟

برای پذیرش به عنوان شرکت‌های خلاق، بایستی شاخص‌های زیر را داشته باشید:

  1. دارا بودن یکی از شخصیت‌های حقوقی قابل ثبت در نظام قانونی کشور؛
  2. نوآورانه بودن محصول/خدمت؛
  3.  و دارا بودن سطح تمایز نسبت به فعالیت‌های مشابه در سطح کشور؛
  4.  دارا بودن ظرفیت مربوط به اثربخشی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی؛
  5. دانش‌بنیان نبودن محصول/خدمت.

در صورتی که موارد فوق در مورد شرکت شما صدق می‌کند، می‌توانید به سایت شرکت‌های خلاق مراجعه و اطلاعات خود را تکمیل نمایید.

 

علی بنائی
علی بنائی
مدیر ارتباطات سابق شتابدهنده کسب و کار فردوسی

4 دیدگاه

  1. Mojtaba گفت:

    تفاوت شركتهاي دانش بنيان و خلاق چيست؟

    • کیمیا رمضانی گفت:

      شرکت دانش بنیان ، به شرکت یا موسسه خصوصی یا تعاونی گفته می شود که به منظور هم افزایی علم و ثروت ، توسعه اقتصاد دانش محور ، تحقق اهداف علمی و اقتصادی ( شامل گسترش و کاربرد اختراع و نوآوری ) و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه ( شامل طراحی و تولید کالا و خدمات ) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط تشکیل می شود.
      در مقابل، شرکت های خلاق شرکت هایی هستند که محصولاتشان بر خلاف شرکت های دانش بنیان، محصولاتی مبتنی بر فناوری پیشرفته نیست و جوهره رشد آنها خلاقیت و نوآوری برای ارائه محصولات و خدمات جدید و مدل های نوین کسب و کار در سطح بازار هدف است.

  2. بابک گفت:

    آیا معافیت های مالیاتی هم شامل شرکتهای خلاق می شود؟

  3. کلید ثروت گفت:

    مطلب مفیدی بود !
    سپاس از سایت خوب تان !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *